"En populær forfatter skriver det folk tenker.
En genial forfatter får dem til å tenke noe annet."
Ambrose Bierce

tirsdag 26. februar 2013

DER JORDEN REISER SEG


Der jorden reiser seg
av
Anuradha Roy
Handlingen i boken foregår ved foten av Himalaya i India. Ranikhet heter den lille byen vi besøker der. Ranikhet er i virkeligheten en ordenlig by med 19.000 innbyggere som ligger 1800 moh. Bak i boken er det et kart over byen, men det er en fantasiby. Livet i den fiktive byen Ranikhet stemmer sikkert ganske bra med livet i den virkelige byen. Forfatteren er dame og indisk, så hun kjenner sikkert til forholdene hun skriver om. 

Boken forteller om den sympatiske Maya som mister mannen sin. Hun sørger, men virker sterk og utholdene og flytter til byen der mannen døde for å kanskje komme litt nærmere ham og hans siste dager. 

Hun blir der i 5 år. I løpet av disse årene møter hun både unge og gamle mennesker med sterke personligheter. De blir hennes venner. Og kanskje hun blant disse møter kjærligheten?? (Den som leser får se.)

Boken forteller også virkelig historie fra kolonitiden og fra tiden da India ble selvstendig. Dagens indiske virkelighet med religionsuro, vold mot kvinner, kastesystemet, intern rasisme og fattigdom kommer også fram via historien forfatteren forteller oss. Det meste av dette var ikke nytt for  meg, men jammen er det greit å bli minnet om hvor fantastisk fint VI har det her i Norge.

Boken er tung å lese, og det brukes mange indiske ord. Riktignok står det en ordliste bak i boken, men det forsinker lesingen. Men samtidig ville det jo vært umulig å IKKE bruke disse indiske ordene for å beskrive sånt som vi ikke har i vårt språk.

Jeg angrer ikke på at jeg leste boken, men en skal nok være veldig glad i å lese for å nyte denne boken. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg vil gjerne høre hva andre mener om denne boken, eller om du har gode boktips til meg.