"En populær forfatter skriver det folk tenker.
En genial forfatter får dem til å tenke noe annet."
Ambrose Bierce

fredag 24. august 2012

KAMMERPIKEN - Cecilie Enger


Kammerpiken
av 
Cecilie Enger


 


Da Kong Olav døde fikk vi høre om at det bodde to gamle damer på slottet som hadde bodd der siden Mauds tid. Det var jo litt eksotisk og unorsk, og jeg så nesten for meg at dette hadde vært venninner av vår gamle konge.

Men sånn var det nok ikke, nei.

Hovedpersonen i boken er Hilda Cooper som er datter av folk som tjente de kongelige i England, og som selv kom til Norge for å holde orden på Dronning Mauds klær for snart 100 år siden.

Hilda er en enkel person slik boken beskriver henne. Hun interesserer seg ikke for hva som foregår i verden og tiden. Hun liker ikke så godt andre mennesker. Det er bare Maud som er viktig for henne.

Og hun er en snobb. Og ei skikkelig snurpe!! 

Maud døde i 1938, og Hilda og hennes kollega Violet levde altså i over 50 år til på det norske slott uten egentlig å ha noen arbeidsoppgaver!!?! 

Boken er kort og ikke så krevende. Selv hørte jeg den som digibok, og falt litt ut av og til, for den er ikke veldig spennende. Men dette er et lite stykke norsk (og britisk) historie som det er artig å få med seg. Og JADA! jeg vet det er en roman og at ikke alt er fakta. Men det kunne vært sånn.....


Og les hva som er skrevet om boken. Og DETTE er sant, iallefall. Bra jobba, damer!:


Da krigen brøt ut i 1940, forlot Kongen og Kronprinsen Slottet, og Quisling flyttet inn. De to frøknene ble værende på Slottet i noen uker uten at noen la merke til dem. De pakket ned en del av Dronning Mauds garderobe, brakte klærne i kasser til Kunstindustrimuseet hvor de ble oppbevart i kjelleren under hele krigen. Sølvtøyet pakket de ned i lerretsposer og gravde det ned i Nordmarka. Da krigen var slutt, flyttet de tilbake på Slottet og ble boende der resten av sine liv. Men deler av Dronning Mauds garderobe og Slottets sølvtøy ble bevart for ettertiden – takket være de to foretaksomme damene som utgjør et bemerkelsesverdig kapittel i Det kongelige slotts historie. 


Appleton House
Appleton House, bryllupsgave til Maud og Haakon fra hennes far.
Revet i 1984.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg vil gjerne høre hva andre mener om denne boken, eller om du har gode boktips til meg.