"En populær forfatter skriver det folk tenker.
En genial forfatter får dem til å tenke noe annet."
Ambrose Bierce

onsdag 20. juni 2012

BARNEPIKEN - Kathryn Stockett


BARNEPIKEN
av
Kathryn Stockett

 

Jeg har kost meg i timesvis med denne boka. 
Heldigvis hadde biblioteket den som lydbok, og jeg har kunnet drive stille husarbeid mens CD'en har snurret på anlegget. 
Og boka er tykk, visstnok 500 sider, så jeg hadde nok gruet meg litt for å starte på en sånn murstein.

Det med husarbeidet er forresten bare delvis sant, for de siste 5 CD'ene har jeg kjørt på spilleren mens jeg har ligget i hengekøya. Jeg likte nemlig boka så godt at jeg ville nyte den uten å bli forstyrret av noe! Jeg lå i halvskyggen og nøt livet mens dramaet i boken ble mer og mer oppslukende. Jeg gråt til tider, og noen ganger holdt jeg visst pusten. Mens andre ganger kroet jeg meg over kloke damer og menneskers slit, sorger og ........ godhet.

Jeg er født i 1961, og da jeg ble gammel nok til å skjønne litt av hvordan verden hang sammen (utpå 70-tallet en gang) var liksom "det verste over". Folks økonomi var bedret. Vietnamkrigen var stort sett over, kvinnekampen var godt i gang og gjorde verden annerledes. Hippiene hadde sørget for et mer løssluppet forhold til sex, og P-pillen var oppfunnet. (Noe som ga kvinner litt flere valg i livet.)

Elvis og Beatles rakk jeg ikke helt de heller.

Vi har selvsagt hatt vårt å stri med her hjemme i Norge, men en ting som har bitt seg fast i meg er hvordan sorte har blitt behandlet i USA gjennom tidene. Hva får mennesker til å utnytte hverandre og behandle hverandre dårlig hele tiden?

Denne boken BARNEPIKEN forteller en vond men ikke minst hjertevarm og god historie om mennesker. Handlingen foregår på 60-tallet da det faktisk ble en endring, selv om mange måtte bli skadet og dø i kampen for litt mindre raseskille i Sørstatene i USA.

Jeg ble nok litt klokere av denne boken, og fikk også om mulig enda mer respekt for mødre, og kvinner generelt som uselvisk tar seg av andre.

Hvis du kan, så hør boken som lydbok. Det er 3 forskjellige skuespillere som leser den, og det i seg selv gir deg et lite privat teaterstykke i hodet ditt. Helt fantastisk!

Jeg skal også se filmen, men ville lese boken først. Boka pleier å være best.

Vil du se et klipp fra filmen? Sjekk HER.

Men for all del; gå ikke glipp av denne boka, særlig hvis du er en voksen dame som har levd en stund og faktisk husker litt av denne tiden. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg vil gjerne høre hva andre mener om denne boken, eller om du har gode boktips til meg.