"En populær forfatter skriver det folk tenker.
En genial forfatter får dem til å tenke noe annet."
Ambrose Bierce

fredag 10. oktober 2014

BRYLLUPSGAVEN - Marlen Suyapa Bodden


Dette er en sterk historie. Det er det jo alltid når det handler om det skammelige slaveriet i USA. 
Handlingen er lagt til 1852. Det var vondt å lese boken. Og den handler ikke bare om slavenes skjebne. Den forteller også om damene i datidens Sørstater. De hadde jo ingen rettigheter. Som ellers i verden. Det gikk som dere alle vet enda 100 år i den vestlige verden før damene begynte å få muligheter og rettigheter som kunne ligne på mennenes. Og som vi alle vet henger resten av verden langt, langt etter fremdeles.

Men tilbake til boken:
Hovedpersonene er Sarah og Theodora. Theodora er en hvit kvinne som gifter seg med en plantasjeeier. Eller, hun blir giftet bort til ham. Hun tror han er OK, men han viser seg å være maktsyk, drikkfeldig drittsekk. Og, viser det seg, allikevel ikke like stor drittsekk som mange andre slaveeiere. For de hvite, rike mennene på den tiden kunne tydeligvis utvise den største form for idiotisk og ødeleggende adferd overfor sine undersotter.

Theodora føder tre barn. Den yngste, Clarissa, fødes omtrent samtidig som Sarah. Sarah er datteren til den vakre husslaven Emmeline. Og Sarah har lys hudfarge. Hun er selvsagt datteren til husets herre. Det viser seg at han har et nært kjærlighetsforhold til Emmeline, men det mangler mye på at kjærligheten er gjensidig!

Gjennom mange år følger vi den hvite og svarte familien parallelt. Men alt er ikke svart/hvitt. Livet deres flettes inn i hverandre. Selv om boken beskriver fæle forhold og fæle ting, så forteller den også historien om samholdet med huset herskerinne og de kloke voksne kvinnelige slavene. 

Jeg synes du burde lese boken. Du orker det. Den er trist, men antagelig beskriver den veldig godt alt det fæle som foregikk. Og Danmark/Norge hadde også slaveskip som gikk i trekantfart for å frakte sukker og slaver. 

Leser du den glemmer du den aldri. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg vil gjerne høre hva andre mener om denne boken, eller om du har gode boktips til meg.