"En populær forfatter skriver det folk tenker.
En genial forfatter får dem til å tenke noe annet."
Ambrose Bierce

onsdag 3. september 2014

Huset Langbourn


Huset Langbourn
av
Jo Baker
For en fantastisk bok!
Jeg tror nok du må elske "Stolthet og fordom" spesielt og Jane Austen generelt for å ha fullt utbytte av det som fortelles i denne boken. Boken forteller bakenfor-historien om da Elizabeth treffer Mr. Darcy.

Og for å være ærlig; det er ikke et pent syn vi ser. Hvorfor er for eksempel den ursympatiske Mr. Bingley så rik? Hvordan ble overklassen i UK så rik? Jo, vanligvis via koloniene. Og hva skjedde der? Slavehandel, slaver på plantasjer, blod-svette-tårer satt i system.

Hva slags liv levde tjenerene som gjorde tilværelsen lett og fin for overklassen?

Forfatteren har plukket fra hverandre "Stolthet og fordom" og vist oss HELE historien om menneskene på Langbourne, slik den sannsynligvis var. Forfatteren har satt seg inn i historien på begynnelsen av 1800-tallet, og deler med oss.

I denne boken fortelles historiene til tjenestefolkene på Langbourne. Og selv om vi i bøkene og filmene bare opplever dem som skygger vi nesten ikke ser, så vises de her fram i sin fulle person. Og dette er ikke personer å kimse av! RESPEKT er ordet jeg kan konkludere med etter å ha lest boken.

Anbefales på det sterkeste.


Og hva ville Jane Austen synes om denne boken? Jo hun ville elsket den, og reist seg og applaudert. For her fortelles historien hun selv ikke kunne fortelle. Det ville blitt for sterk kost i hennes samtid. Hun nevner bittelitt om slavehandel i sine bøker, men det blir ikke fokusert mye på. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg vil gjerne høre hva andre mener om denne boken, eller om du har gode boktips til meg.