"En populær forfatter skriver det folk tenker.
En genial forfatter får dem til å tenke noe annet."
Ambrose Bierce

lørdag 15. mars 2014

Over det kinesiske havOver det kinesiske hav
av
Gaute HeivollJeg har lest flere bøker av Heivoll, og det er korte og intense bøker. Stille og rolige,
interessante og fengslende.

I denne boken fortelles historien om et par som ser det som sin livsgjerning å ta seg av personer som i første halvdel av forrige århundre gikk under betegnelsen "åndssvake"......hvis de var heldige. GÆRNINGER blir nok like mye brukt.

Paret bygger et hus sør i Norge, og der bor unge og gamle som trenger ekstra omsorg og tilsyn. De har dem i "forpleining", som det het da.

I tillegg får de sin egen familie med sorger og gleder, og det er sønnen til dette paret som er fortellerstemmen. Han er nå i 70-årene, og det er jo virkelig historie han forteller! Vår nære fortid. Litt artig er det at mot slutten av historien blir foreldrene gamle og kan ikke lenger ta seg av andre. Da blir mange av pasientene overført til Nærlandsheimen på Jæren. Historien forteller også om oppbyggingen av denne institusjonen. Og tilfeldigvis var jeg og min mann gjester på Nærlandsheimen rett etter at den var blitt gjort om til Hotell! Et spesielt sted med mye historie i veggene.

Historien er fantastisk, og ALLE burde lese den. Lærerik og tankevekkende.
Historien viser også at de som tilsynelatende ikke har så mye å bidra med også kan være viktige mennesker for oss, hvis vi bare lar dem få sjansen. 

"DIFFERENT, BUT NOT LESS."

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg vil gjerne høre hva andre mener om denne boken, eller om du har gode boktips til meg.