"En populær forfatter skriver det folk tenker.
En genial forfatter får dem til å tenke noe annet."
Ambrose Bierce

mandag 18. mars 2013

TARZANS TÅRER


Tarzans tårer
av
Katarina Mazetti


"En roman om fattige og rike, kjærlighet og ensomhet, umulige valg og kunsten å leve sammen her og nå så godt det går."


Ja, det står det bak på boken, og disse få ordene oppsummerer boken godt.

Mariana og Janne treffer hverandre, bokstavelig talt, da Mariana svinger seg som Tarzan i et slengtau på stranden og treffer Janne både i kroppen og hjertet.

Det med slengtauet beskriver Mariana godt synes jeg; hun er leken og livlig, og til tross for at hun krasjlander av og til så gir hun seg ikke over. Mariana er et menneske som kunne vært hvem som helst. Hun giftet seg med drømmeprisen, fikk to barn og så viste det seg at drømmeprinsen hadde sine egne mareritt og en stadig mer tydelig schizofreni.

Janne har bena godt plantet i sin ekstremt trygge - og kjedelige - tilværelse. Han omgir seg med villige damer med store pupper. Hvorfor er det da umulig glemme Tarzan-damen med pupper som dachsører? (Hans egne ord.)

Boken er ikke så tykk, men den rekker allikevel å fortelle en historie om flere mennesker som er troverdig, morsom og samtidig trist. Den viser mennesker med svakheter, men også med sterke sider en bare må beundre. 

Den er delt opp i korte avsnitt hvor alle hovedpersonene får fortelle historien fra sitt ståsted. Det er veldig artig, og en får fram hele historien, for når Mariana forteller sin historie, så utelater hun av og til noe. Kanskje hun ikke orker å være ærlig overfor verken oss eller seg selv. Men når Janne eller et av barna forteller, så kan det komme fram detaljer som fakatisk er viktige, og som får oss til å forstå hva som skjer på en helt annen måte. Interessant og lærerikt.

Dette er en intelligent og moderne kjærlighetshistorie. Hvordan er det å nesten ikke ha mat til barna sine, men samtidig ha en stor porsjon stolthet som stadig vekk må svelges for at ting skal gå rundt?
Jeg er imponert over Mariana (og hennes medsøstre). Hun er en flott dame. 
Jeg anbefaler virkelig denne boken!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg vil gjerne høre hva andre mener om denne boken, eller om du har gode boktips til meg.