"En populær forfatter skriver det folk tenker.
En genial forfatter får dem til å tenke noe annet."
Ambrose Bierce

søndag 31. mars 2013

DAGER I STILLHETENS HISTORIE
Dager i stillhetens historie
av
Merethe Lindstrøm


Tittelen på denne boken er god. Den passer virkelig til innholdet.

Jeg har hørt den som digibok, og det var en vakker liten sak å høre på øret i noen timer. 
Eva og Simon har blitt gamle sammen. De har fått barn sammen, hatt interessante jobber og levd et rolig og greit liv. Men hvordan er det å bli gammel? Det er ikke lett for noen, tror jeg. 
Slik jeg oppfatter historien så antar både jeg og andre at Simon har fått Alzheimer. Eller har han det? Er det kanskje heller fortiden og barndommen hans som har satt så sterke spor at han nå går inn i seg selv og blir taus? Eller kanskje det er en kombinasjon? 

I allefall blir Eva alene igjen med sine tanker og minner om det som har skjedd i livene deres. Og hvordan er det å ha delt en hverandres opprivende og viktige historier i så mange år, og så melder den ene av partene seg ut? Og Eva er gammel selv. Hvordan er hennes minne egentlig? Hvor klar og sterk er hun? 

Ekteparets barn vet ingenting om hvilke  hemmeligheter foreldrene bærer på. Og slik er det kanskje ofte; barn i alle aldre tror foreldrene bare er det DE ser. Men slik behøver det ikke være. 

Boken er spesiell, og en må som sagt legge merke til tittelen. Vi får høre om både nåtidens dager i stillhetens historie, og dager som var en gang. Under 2. verdenskrig. Vi blir aldri ferdige med den delen av historien. Det lever fremdeles så mange som er preget av det de eller foreldrene opplevde i de årene. Skader på kropp og psyke lar seg ikke alltid lege i bare ett generasjonsledd.......

Historiene Eva forteller er alvorlige. Men gode.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg vil gjerne høre hva andre mener om denne boken, eller om du har gode boktips til meg.