"En populær forfatter skriver det folk tenker.
En genial forfatter får dem til å tenke noe annet."
Ambrose Bierce

tirsdag 2. oktober 2012

TIRSDAGSDAMENE - Monika Peetz


Tirsdagsdamene
av
Monika Peetz
Det første som møtte meg i denne boka var en slags CV for forfatteren. Og tyske Peetz høres jo ut til å være en voksen, intelligent og interessant dame.

I boken tar hun tydeligvis fram sine erfaringer fra jobb og livet generelt, og hun tar oss og Tirsdagsdamene med på en liten dannelsesreise. Og helt greit; jeg synes det er godt å bli litt opplyst og/eller bli minnet på fine ting jeg allerede kjenner til.

Boken handler om 5 voksne venninner som drar på pilegrimstur til Lourdes, og de møter på mange mennesker og viderverdigheter langs sin vei. Dette har ikke noe med religiøsitet å gjøre. Damene har sine egne grunner til å gå denne turen. Den gjør dem godt, viser det seg til slutt.

Boken er lettlest, og avsnittene korte. Det gjør at en kan lese et kapittel eller to på sengen, ett mens potetene koker, og ett til sånn innimellom. Handlingen skred fort fram, og sånn er boken kjempefin og avslappende å kose seg med.

MEN: Jeg synes ikke oversetteren har gjort en god jobb. Det brukes konsekvent ordet PILEGRIMMER med 2 M'er, og ifølge MIN ordbok er det bare en M der, gitt. Er det mulig å gjøre en sånn feil?? Korrektur?? Anyone??!? 

I tillegg har forfatteren noen lettvinte løsninger i teksten. F.eks.: Etter første dag av vandringen får den ellers godt utstyrte Estelle noen skikkelige gnagsår. Dagene etter går hun lett som bare det. Ikke engang Scholls gnagsårplaster gir deg smertefrie vandringsdager når skaden først har skjedd. 

Etter noen dager gir hun bort trillekofferten sin til noen jordarbeidere de går forbi. Men det står ikke hvordan hun får med seg de klærne/toalettsakene hun velger å ta med seg videre.  Sånt irriterer meg.

Men det som vel er mest usannsynlig vedr. denne boken, er nok sammensetningen av denne gjengen  damer. Etter å ha vært av kjønnet KVINNE i over 50 år, så har jeg vanskelig å tro at denne gjengen ville forblitt venner i 15 år etter å ha truffet hverandre tilfeldig på et kurs. 


Boken er helt OK tidtrøyte. Faktisk har jeg akkurat bestilt den neste boken SYV DAGER MED TIRSDAGSDAMENE på biblioteket nå. Jeg er lett å underholde.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg vil gjerne høre hva andre mener om denne boken, eller om du har gode boktips til meg.