"En populær forfatter skriver det folk tenker.
En genial forfatter får dem til å tenke noe annet."
Ambrose Bierce

lørdag 5. mai 2012

FORNEMMELSE FOR SLUTTEN - Julian Barnes


Fornemmelse for slutten
av
Julian Barnes


Fornemmelsen for slutten Julian Barnes Vi som har rundet 50 må jo bare innse at vi har mer å se tilbake på enn å se fram til. Sånn er det bare.

Hovedpersonen Anthony i denne boken bor i UK, og forteller oss historien sin fra ungdomstiden og fram til han er en aldrende mann. Og jammen går et liv fort.

Ettersom han er britisk, så har boken en flott skildring av klasseskille, internatskolene, og drikkekulturen. Det er litt fremmed for oss, og heldigvis har vi ikke like store skiller her i Norge etter min mening, og unger bor stort sett hjemme hos kjærlige foreldre. Drikkingen kommer heller ikke nordmenn utenom, men jeg ser i boken at det allikevel er litt forskjell på  det lett tilgjengelige og daglige publivet og fyllekulene nordmenn noen ganger kommer borti.

Anthony beskriver ungdomstiden sin godt, og barne- og ungdomstiden vår er nok den aller viktigste tiden i livet vårt, tror ikke du også?

Boken gir leseren god mulighet til å tenke litt på sitt eget liv, og den er både morsom og trist. Den viser menneskers svakhet og styrke. Og den har en overraskende slutt.

Absolutt verdt å lese.

Her er et klipp fra side 16 i boka, hvor Anthony og kameratene er ca 16 år:

"På den tiden forestilte vi oss at vi ble holdt fanget i et slags fengsel, der vi ventet på å bli sluppet fri til å begynne livene våre. 

Og da det øyeblikket kom, ville livene våre - selve tiden - skyte fart. Hvordan kunne vi vite at livene våre allerede var i gang, at forsprang allerede var vunnet, at skader allerede var påført?"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg vil gjerne høre hva andre mener om denne boken, eller om du har gode boktips til meg.